Пенсионираната учителка Светла Данова от с. Петърница припомни следната ситуация от

...
Пенсионираната учителка Светла Данова от с. Петърница припомни следната ситуация от
Коментари Харесай

Спомени от соца: Децата ходеха на лагер за 2,50 лв.

Пенсионираната учителка Светла Данова от с. Петърница напомни следната обстановка от близкото минало в България, написа " Пик ".

Всяка ера си има своите присъщи черти. И във всяка можеш да се сблъскаш както с положителното, по този начин и с неприятното. Това се отнася и за социализма. В тези времена на учебното заведение се гледаше като на храм, в който се получават познания. Достъпът беше свободен. На входа не стоеше охранител. Както в градовете, по този начин и в селата за образованието и възпитанието се полагаха обилни грижи.

Подрастващите освен участваха в директния образователен развой, само че имаха опция да се занимават в разнообразни кръжоци като кръжок по електротехника, по радиотехника, цветарство, тегел, кулинарство и други под управлението на учителите. В тях придобиваха познания, нужни им за живота.В редица селски читалища бяха открити музикални школи по акордеон и значително деца се записваха в тях.Внимание се отделяше и на летния отдих на учащите си. В продължение на 20 дни те можеха да почиват в планински или морски пионерски лагери.

Някои деца избраха локалните лагери, каквито имаше открити по самодейност на ръководителите на някогашните ТКЗС-та. Такива имаше в плевенските села Садовец и Петърница. Там децата играеха на воля, а храната им се приготвяше постоянно от пресни артикули, които се доставяха от зеленчуковите и овощни градини на Трудово-кооперативно земеделско стопанство. Нямаше случаи на отравяния. Таксата в петърнишкия лагер беше 2,50 лева Децата от многодетни фамилии почиваха в лагерите гратис.Немалко деца от село Петърница избраха екскурзионното летуване.

То им оферираше забавни прекарвания по време на походите из планините, както и визитите на градове, свързани с нашата история, като Карлово, Калофер и други Организатор на това летуване беше началният преподавател Георги Александров. Заедно с него наложително имаше здравно лице и втори преподавател.Летният отдих се отразяваше здравословно на децата. Наесен постъпваха в учебно заведение, обогатени с знания за родината, отпочинали и подготвени за нови провокации в учебно заведение. 

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР